Apfel...appel...strüdel

appel vind ik een heel fijn en dankbaar product om mee te werken.
van zodra onze kids ze niet meer zo lekker vinden, verwerk ik ze wel hier en daar in een cake of taart.

ik las onlangs een artikel over Oostenrijk en kwam op het idee om een apfelstrüdel te bakken.
een heel eenvoudig receptje die ik hier met jullie wil delen.

wat hebben we nodig
4 grote apppelen (voorkeur hangt af: jonagold of renet appel)
1 vel bladerdeeg
2 eieren
kaneelpoeder (naar eigen smaak)
1 eetlepel vanillesuiker
1 scheutje bruine rum (optioneel)
2 à 3 eetlepels rozijnen
2 eetlepels amandelpoeder
1 vanillestok

hoe maken we het
verwarm de oven op 180°.

week de rozijntjes in de rum.
als je kinderen hebt kan je de rum vervangen door wat water.

schil de appelen en snij ze in grove stukken.
doe een kleine klontje boter in de pan en stoof de appelen op een matig vuurtje.
doe er de geweekte rozijnen bij.

snij de vanillestok open, haal de zaadjes eruit en voeg toe bij de apellen.
ook de vanillestok zelf mag toegevoegd worden.
voeg de suiker en het kaneelpoeder toe en laat alles zachtjes garen met het deksel op de kookpot.

rol ondertussen het bladerdeeg uit en zorg dat je een mooie rechtkant hebt.
bij een rond vel bladerdeeg snij je de randen bij tot je een mooie rechthoekige deeglap bekomt.
leg het bladerdeeg op een bakmat op bakpapier op een ovenschaal.

controleer op de appelmoes voldoende droog is.
voeg er nog wat amandelpoeder aan toe en roer goed om.
zet van het vuur en laat dit mengsel even afkoelen.

breek de eieren en hou alleen de dooiers.
voeg hier wat water aan toe en klop goed los.

leg het appelmengsel mooi in het midden van het bladerdeeg verdeeld over de volledige lengte van het deeg en strijk de rest van het deeg in met de eierdooiers.

om de strüdel eenvoudig dicht te vouwen, maken we een visgraatmotief.
maak hiervoor een snee om de 3 centimeter en vouw de stukken deeg beurtelings om het appelbeslag.
bestrijk het deeg met de eierdooiers en laat ongeveer 40 min bakken in een over op 180°.

laat even afkoelen en serveer dan met een bolletje vanille ijs.

Resultaat


de foto is niet wat het moet zijn dus vergeef me...
moet nog altijd meer tijd hierin steken.

liefs
ohladybake

Reacties

  1. hallo, ik heb je genomineerd voor de liebster award

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hallo anke,
      wat lief van je. heb hier wel eens moeten zoeken wat dit precies is want als nog niet zo'n gerenomeerd blogster moet ik toch nog een beetje mijn weg hier zoeken.
      fijn dat je mij als eerste volgt...ik hoop dat er nog heel wat zullen bijkomen.
      binnenkort een nieuwe post...

      liefs
      ohladybake

      Verwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten